Відбувся науково-методичний семінар

На кафедрі економічної експертизи та аудиту бізнесу відбувся науково-методичний семінар.

Цього разу увага була приділена тематиці PhD досліджень аспірантів першого року навчання.

Для професорсько-викладацького складу кафедри було представлено обгрунтування вибору тем дисертаційних робіт.

ПУШКАР Михайло Романович.

Тема PhD дослідження  «Інформаційне поле управлінського обліку»

Ведення бізнесу у будь-якому вигляді завжди супроводжується деяким рівнем незахищеності та невизначеності, яка зумовлена відсутністю повноти, достовірності, актуальності, або ж оперативності збору інформації. У ринковому середовищі, з першого погляду, незначні факти, можуть повністю змінювати вектор руху економіки. Водночас проаналізувати усі релевантні чинники, які безпосередньо впливають на економічні процеси, практично неможливо. На Українському ринку складова невизначеності зростає через відсутність ринку інформаційних послуг та його налагодженої взаємодії з іншими видами ринків, так і в зв`язку з нестабільністю економіки держави. Тема дослідження аспіранта присвячена вивченню зазначених проблем і матиме певний позитивний вплив на розвиток теорії та практики облікової науки в Україні.

ПАПІНКО Андрій Іванович

Тема PhD дослідження «Управлінський облік бізнес-процесів в ІТ-компаніях»

Технології мають безпосередній вплив на економіку. У рейтингу рівня витрат на IT та залежності від цього рівня економічного розвитку Україна ($32,2 ВВП на особу) займає одне з останніх місць (за даними за 2017 рік). Обсяг внутрішнього ринку ІТ – це важливий економічний показник. Він показує, наскільки в країні розвинені інформаційні технології у порівнянні з іншими країнами.

Мало уваги приділяється обліковому супроводу управління процесом створення програмного забеззпечення і діяльністю ІТ компаній. Відомий вчений Morris J.M. видав працю  Software Industry Accounting у 2001, а в Україні науковець Первій  І. В. досліджує проблеми фінансового обліку створення комп’ютерних програм. Дослідження обраної теми дозволить вивчити проблеми управлінського обліку ІТ-компаній, зокрема виділення бізнес-процесів в ІТ-бізнесі та формування інформації про витрати за цими бізнес-процесами для управління.

Говорячи про бізнес-процеси, ми з одного боку, розділяємо єдину діяльність фірми як економічного суб’єкта на визначені частини, в результаті чого вдосконалення та фінансові результати досягаються шляхом фокусування на бізнесі з позицій процесів, а не функцій. Саме тому ми маємо за мету вивчити специфіку управлінського обліку в ІТ-компаніях, запропонувати модель організації бізнес-процесів, з огляду на особливості діяльності таких компаній.

Відбулися жваві дискусії та обговорення. Попереду у аспірантів ще майже три роки невтомної праці. Приємно, що наука рухається вперед!