Круглий стіл – обговорення з стейкхолдерами освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу»

У Західноукраїнському національному університеті м. Тернополя, кафедра фінансового контролю та аудиту провела круглий стіл на тему: «Вдосконалення навчальних планів з освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу» першого рівня вищої освіти (бакалавр) спеціальності 071 «Облік і оподаткування», галузь знань 07 «Управління та адміністрування».
У заході взяли участь: начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України Михайло Яцина; заступник начальника управління – начальник відділу контролю у соціальній галузі та сфері культури Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області – Ганна Шкляр; заступник завідувача Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України – Світлана Згуровська; заступник керівника аналітично-ревізійного відділу ТОВ «Торгова група «АРС-КЕРАМІКА» – Володимир Шкварок; бухгалтер-експерт АФ «Тер Аудит», кращий бухгалтер України 2016, к.е.н. – Юрій Іванечко; декан факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету – к.е.н., доцент Андрій Кізима та професорсько – викладацький склад кафедри, аспіранти, студенти.
Науковці та практики обговорювали шляхи покращення навчальних планів із освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу». Глобалізація економіки, ринкова конкуренція як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях, вимагають підготовку максимально кваліфікованих спеціалістів. Професії фінансового аналітика, економічного експерта, аудитора потребують фахових знань, вмінь та навиків.
Михайло Яцина зазначив, що чимало випускників Західноукраїнського національного університету працює в ГУ ДПС в області, зокрема, в управлінні аудиту, тож служба неабияк зацікавлена в якісній підготовці фахівців даного напряму. Час не стоїть на місці, усе рухається вперед – і бізнес, і податкова у тому числі. Ми стаємо більше сервісною службою та контролюючим органом, зокрема пропонуємо платникам велику кількість сучасних електронних сервісів, якими можна скористатися, не виходячи з дому чи офісу. Так само має змінюватися і вдосконалюватися система освіти.
На думку, Ганни Шкляр, характер та особливості освітньої програми «Аудит і аналіз бізнесу» потрібно реалізувати через організацію практичної підготовки. А саме, в підрозділах підприємств виробничої сфери, державних органів податкової служби України, аудиторських установ, організацій, що здійснюють контроль діяльності господарюючих суб’єктів. Перелік дисциплін освітньої програми має враховувати новітні освітні тенденції та запити ринку праці з фаху. Вона пропонує доповнити освітню програму дисципліною – «Професійна етика та комунікації в аудиті».
Світлана Згуровська вважає, що спеціальна освіта за програмою «Аудит і аналіз бізнесу» орієнтована на отримання базових знань та практичних навичок. Програма включає напрями в галузі аналізу, аудиту, контролю та оподаткуванні діяльності підприємств. Варто зазначити що пріоритетним у процесі навчання є практико-орієнтованість та адаптивність до ринкових реалій. Водночас, одна із низки дисциплін, як економічна експертиза, судово-економічна експертиза, судово-бухгалтерська експертиза, допоможе студентам освоїти експертні методи і принципи збору, опрацювання та аналізу інформації. Отримані дані щодо діяльності суб’єктів господарювання будуть використані для усунення невідповідностей та внесення коригувальних дій.
Юрій Іванечко зазначив, що ринок сьогодні не потребує звичайного обліковця, а вимагає фінансового аналітика, тому доцільно звернути увагу на аналітичні дисципліни і варто доповнити перелік компонент з такого блоку дисциплін: «Аналіз господарської діяльності», «Фінансовий аналіз», «Звітність підприємства», «Аналітичне забезпечення прийняття управлінських рішень», «Аналіз фінансової звітності», «Функціонально-вартісний аналіз», «Управлінський аналіз і прогнозування».
Володимир Шкварок висловив свою думку, щодо необхідності практико-орієнтованого навчання студентів з врахуванням особливостей освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу». Сучасним підприємствам потрібні висококваліфіковані фахівці – аналітики, економічні експерти та аудитори.
На думку, Маркіяна Щирби, к.е.н., доцента кафедри фінансового контролю та аудиту, сертифікованого аудитора, члена Спілки аудиторів України, варто доповнити перелік компонент освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу» наступними дисциплінами: «Державний аудит», «Внутрішній аудит», «Аудит спеціального призначення».
Гарант освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу», к.е.н, доцент, член–кореспондент Міжнародної кадрової Академії – Зоряна Литвин, акцентувала увагу на мету освітньої програми підготовки фахівців, яка полягає в умінні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та прикладні проблеми саме у сфері аналізу, контролю, аудиту та оподаткування. Кадрове забезпечення освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу» кафедри «Фінансового контролю та аудиту» відповідає профілю освітніх компонент. На кафедрі окрім докторів економічних наук, професорів, докторів філософії, доцентів працюють три сертифікованих аудитора, члени Спілки аудиторів. Студенти навчаються за дуальною формою освіти, та проходять виробничу практику в аудиторських фірмах «Тер Аудит», «ГАЛИЧИНА-АУДИТСЕРВІС», у Тернопільському відділенні Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.
Андрій Кізима, декан факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету зауважив, що освітня програма «Аудит і аналіз бізнесу» є особливо актуальною. Великий ринковий попит на фінансових аналітиків, експертів-економістів та аудиторів сприяє високій оплаті праці та формує престижний імідж професії. Старанні та ініціативні студенти, які займають активну життєву позицію отримали похвалу від декана. Варто зазначити, що такі студенти беруть участь у заходах кафедри «Фінансового контролю та аудиту». Студенти мають унікальну можливість отримати сучасну освіту, що поєднує багатогранні знання фінансиста та економіста, аналітика, ревізора, аудитора, наукового працівника. Експертність у даних напрямах необхідні керівникам компаній, топ-менеджерам, підприємцям. Освітню програму «Аудит і аналіз бізнесу» доцільно доповнити дисциплінами з блоку аналізу, аудиту та контролю.
Свої думки та побажання щодо бачення перспективних, актуальних дисциплін відповідно до вимог сучасної економіки висловлювали і студенти.
На завершенні дискусійного обговорення, завідувач кафедри фінансового контролю та аудиту, доктор економічних наук, професор, сертифікований аудитор, член Спілки аудиторів України, член Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів України, член Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України – Михайло Лучко, підвів підсумки суттєвих змін в навчальних планах освітньо-професійної програми «Аудит і аналіз бізнесу». Зокрема, перелік компонент освітньо-професійної програми циклу професійної підготовки доповнити дисциплінами блоку: аналітичних дисциплін, економічної експертизи, контролю та аудиту.