Практикоорієнтоване навчання в аудиторській фірмі

14 листопада 2023 року студенти Факультет фінансів та обліку ЗУНУ які навчаються за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» на бакалаврській освітньо-професійній програмі «Облік і оподаткування» з метою практикоорієнтованого навчання провели заняття з дисципліни «Контроль і аудит» на аудиторській фірмі «Тер Аудит».
Директор, керуючий партнер аудиторської фірми «Тер Аудит», сертифікований аудитор, д.е.н., професор Михайло Лучко розповів студентам четвертого курсу про історію створення фірми, яка вже існує на ринку праці 29 років, специфіку роботи в різні періоди розвитку аудиторської діяльності в Україні й перспективність обраного фаху.
Студенти групи ОО-41 та групи ОО-42 дізналась, що аудиторська фірма «Тер Аудит» надає широкий спектр послуг, а саме: обов’язковий аудит; аудит фінансового стану; ініціативний аудит; аудит податкових розрахунків та звітності; постійне абонентське обслуговування; аудиторські консультації; аудит окремих операцій; інформаційний аудит; аутсорсинг; косорсинг; оцінка ризиків; оцінка ефективності системи внутрішнього контролю; впровадження системи внутрішнього аудиту, а також різні види супутніх послуг.
Також студенти ознайомились із структурою аудиторської фірми «Тер Аудит», характером організації її діяльності і управління, загальною організацією системи обліку, структурою і функціями обліково-аналітичного апарату. Молоді люди дізналися, що працівники фірми обслуговуючи клієнтів вивчають порядок оформлення первинних і зведених облікових документів у паперовому вигляді та за допомогою спеціальних облікових програм; досліджують податкові розрахунки підприємств; аналізують фінансово-господарську діяльність; опановують проведення розрахунків основних показників діяльності бізнесу; ознайомлюються із системою внутрішнього контролю та аудиту тощо.
Також в ході зустрічі було обговорено вплив сучасних умов військового стану на діяльність аудиторської фірми.
Марія Шестерняк – к.е.н., доцент Кафедра фінансового контролю та аудиту ФФО ЗУНУ , керівник курсу «Контроль і аудит», зазначила, що в сучасний період потенційні роботодавці підтверджують попит на ринку праці на фахівців зі знаннями і практичними навичками у сфері незалежного аудиту та державного фінансового контролю. Відповідно практикорієнтоване навчання дає можливість майбутнім фахівцям не лише орієнтуватися в економічних процесах, які відбуваються в державі в умовах воєнного стану, а й розуміти реалії сьогодення у сфері внутрішнього та державного аудиту і контролю. Такий підхід до навчання сприяє закріпленню теоретичних знань, отриманих студентами в університеті, оволодінню навиками практичної роботи, поглибленню методики науково-дослідної роботи. Практикоорієнтоване навчання спрямоване на фахову підготовку майбутніх спеціалістів та забезпечення їхнього належного рівня професійної підготовки.