Професія бухгалтера/аудитора. Сучасність та майбутнє

2 жовтня 2020 року о 10.00 відбулася зустріч студентів кафедри фінансового контролю та аудиту ЗУНУ із екс-заступником міністра фінансів України, віце-президентом та спів-засновницею Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів України, головою Ради директорів аудиторської фірми «Аксьонова та партнери» (GGI Geneva Group International (Швейцарія)) Макеєвою Оленою на тему: «Професія бухгалтера/аудитора. Сучасність та майбутнє». Гостя розповіла про специфіку роботи аудитора, кваліфікаційні вимоги щодо освіти, підвищення кваліфікації, становлення молодого спеціаліста кваліфікованим та затребуваним працівником – аудитором, особливості суміщення хобі та особистого часу із кар’єрними завданнями, філософію сучасного обліковця та аудитора.

Пані Олена наголосила, що бухгалтер виконує безліч економічних функцій одночасно: він вміє оптимізувати витрати, вести і переглянути грошово-кредитні операції підприємства, першим розуміє ступінь прибутковості/збитковості діяльності, вміє налагодити та організувати роботу із сплати податків, сформувати ідеальний бюджет діяльності з врахуванням прерогатив прибутковості фірми, тобто обліковець є своєрідним «режисером» створення стрічки із збагачення економічних суб’єктів. Разом з тим трапляються ситуації, коли виникає необхідність із вирішення питання професійного скептицизму та гарантування правильності усіх облікових дій, надання висококваліфікованих консультацій із фінансових питань, підвищення ефективності функціонування підприємства. І в даних питаннях виникає беззаперечна потреба надання аудиторських послуг. Професійні навички аудитора є настільки затребувані, що зачасту дану професію називають професією минулого, теперішнього та майбутнього. Аудитор володіє, окрім знань з фінансового обліку, права, економіки, уміннями адаптуватися до змін, працювати в команді, трактувати законодавчі особливості та бути «в тренді», домовлятися та переконувати, має навички «бізнес-менеджменту» та стратегічного управління, вести проекти, моделювати управлінські рішення. Саме тому аудитор постає гарантом ефективності ведення бізнесу та затребуваним фактором розвитку національної економіки.
Олена Макеєва привітала студентів із початком навчального року, побажала успіхів у навчанні, окреслила пріоритетні напрямки розвитку студента як професіонала та особистості, висловила надію на постійне спілкування і комунікації в плані розвитку вітчизняного аудиту, а також професійної освіти в рамках спеціалізації кафедри фінансового контролю та аудиту ЗУНУ.