Адвокат та аудитор – можливості співпраці

8 жовтня о 14.30 відбулася зустріч студентів кафедри фінансового контролю та аудиту ЗУНУ із адвокатом Костовою Наталією Зіновіївною на тему «Адвокат та аудитор – можливості співпраці».
В процесі розповіді Наталія Зіновіївна наголосила, що інститут адвокатури є недержавним утворенням, який, перш за все, призначений для захисту прав і свобод людини, а також зазначила види адвокатської діяльності.
Костова Н.З. в деталях розповіла про особливості співпраці адвоката із аудитором, про ситуації, які можуть виникати та потребують захисту інтересів аудитора. Та навпаки, модератор заходу пояснила види послуг аудитора, необхідні для ведення адвокатської діяльності. Зокрема, в кримінальних провадженнях незалежної думки аудитора адвокат найчастіше потребує в справах щодо вчинення злочинів в сфері господарської діяльності. Господарські спори, що потребують висновку аудитора, можуть стосуватися: корпоративних відносин між учасниками бізнесу, випуску, обігу та розподілу цінних паперів, процесу банкрутства чи злиття. В адміністративних справах адвокат використовує аудиторські послуги, як правило, щодо оскарження рішень податкових органів, яким донараховано податкові зобов’язання чи встановлено штрафні (фінансові) санкції. Костова Наталія на кожне твердження наводила приклад із практики та власної діяльності.
Таким чином, пані Наталія дала зрозуміти, що аудиторський висновок, чи навіть письмова консультація аудитора може бути ефективно використана адвокатом в процесі захисту прав клієнта, зокрема з метою посилення позиції захисту, доводів, на які посилається адвокат, в тому числі і доводів щодо призначення економічної експертизи.